Kuća Vojnovića
31. maj – 14. jun

U petak, 31. maja 2019. godine u 19.00 sati u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića, Cara Dušana 3, biće otvorena izložba slika OŽILJCI – USMENA ISTORIJA PLANINE autorke Jelene Šalinić Terzić iz Kragujevca.

Jelena je rođena 1976. godine u Kraljevu. Srednju umetničku školu „Đorđe Krstić“ završila je u Nišu kao đak generacije. Na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu (odsek slikarstvo) je diplomirala 2000. godine u klasi profesorke Anđelke Bojović, kada je proglašena za studenta svoje generacije. Magistrirala je 2003. godine kod istog profesora, na istom fakultetu. Doktorirala je 2016.godine na fakultetu likovnih umetnosti na slikarskom odseku. Zaposlena je na Filološko-Umetničkom fakultetu u Kragujevcu (FILUM) kao vanredni profesor na predmetima Crtanje, Slikanje i Crtanje i slikanje. Do sada je izlagala na 45 samostalnih i preko 300 kolektivnih izložbi, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Član je ULUS-a od 2001. godine.

U svetu u kome „perceptivna gramzivost“ oblikuje čovekov vizuelni doživljaj stvarnosti, teško je posvetiti vreme analizi jednog prizora na način kako je to radio uporni i strpljivi Pol Sezan. Minimalna pomeranja zrelišnih tačaka u radu na jednom prizoru odvodila su Sezana do neslućenih vizuelnih senzacija i otkrivala mu prostor slike i realni prostor na jedan potpuno, tada, nov, revolucionaran način.

Posle nekoliko serija crteža u kojima se bavim prirodom i u kojima je priroda ambijent nekog dešavanja, moj pogled je zastao na jednoj steni koja svojom raskošnom teksturom i ubedljivom dominacijom u prostoru, izaziva da kao takva bude „proverena“ , „potvđena“ ili „osporena“ u realnom prostoru slike i crteža likovnim jezikom koji je zasnovan pre svega na govoru linije i boje. Stena kao prirodna formacija uvek poseduje određenu pikturalnu lepotu ali i neki „urođeni“ grafizam koji je spontano uvode u svet likovne analize. Iznikla iz zemlje, probuđena kao krik tektonskih kretanja i magmi, stena postaje sabiranje linearnih tokova kamena i vazduha koji je ophrva, neba i zemlje. Spoj koji je zadat još u iskonu i koji traje. Upravo taj anagogijski karakter prizora bio je izazov da crtežom istražim deo antropoloških konstrukata u odnosu čovek – priroda. Kakva je danas ta relacija? Koliko je čovek u stanju da vidi lepotu koja definiše njegov svet kao poseban i jedinstven? Da li energija kamena u liku stene – planine kojom se ista nadnosi nad zemljom može da uznese ka sferi božanskog i koje su moći crteža u tom poduhvatu? (Jelena Šalinić Terzić)

Izložba će za posetioce biti otvorena do 14. juna 2019. godine, radnim danima od 10.00 do 19.00 časova.

Ulaz na izložbu je slobodan.
Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA