Kuća Vojnovića
23. mart – 11. april

U petak, 23. marta u 19.00 sati u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića, Cara Dušana 3, biće otvorena izložba „U pokretu“, autorke Biljane Mihajlović iz Beograda.

Biljana Mihajlović je rođena u Beogradu 1978. godine gde je diplomirala grafički dizajn na Visokoj školi strukivnih studija „Beogradskoj politehnici” u klasi Anamarije Vartabedijan. Od 2014. godine radi kao frilens illustrator i grafički dizajner. Članica je slikarsko grafičke sekcije Udruženja likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije – ULUPUDS. Radi ilustracije namenjene deci za domaće i strane izdavače kao što su: I.P. Buk i Čarobna knjiga, a slikovnice i knjige sa njenim ilustracijama publikovane su u Americi, Izraelu i Japanu. Dizajnirala je i likovno opremila više knjiga za inostranu kompaniju „Onefam”. Saradnju je ostvarila sa Nacionalnim parkom Tara, Kulturnim centrom Čukarica, Narodnom bibliotekom Požega, za potrebe OŠ „ Miroslav Antić” je oslikala 3 murala. Od 2016. godine radi kao ilustrator, grafički dizajner i likovni urednik dečijeg časopisa „Hajmo, drugari”. Do sada je imala 2 samostalne i više od 15 kolektivnih izložbi.

Konceptom i nazivom izložbe „U pokretu“, autorka govori o dečijem svetu intenzivno obojenom, punom radosti, izmišljenih likova, prilagođenih dečijoj publici. Element koji dominira na njenim ilustracijama je upravo točak, koji nas upućuje na konstantno kretanje u prostoru i vremenu. Moglo bi se reći da je to standard koji se replicira u svakodnevnom životu. Međutim…. Kada ste videli da neko svira violončelo na oblaku? Kako je oblak Majakovskog u pantalonama, tako su Biljanini u torbi jednog gospodina. E, to se zove pomeranje granica realnosti, mašta u kojoj žive Biljanini likovi. I kada stoje, oni se kreću, uvek u nekom novom pravcu. Autentičnost njenih bića, sa karakteristikama dobrih, iskrenih i nasmejanih ljudi, vraća nas u period bezbrižnog detinjstva. Forme i linije, po kojima su prepoznatljive ove ilustracije, su blago zaobljene, teraju nas da se opustimo i poželimo da je svet oko nas tako idealan i nevin. (Milena Kaluđerović Tonić, grafički dizajner, slikar i ilustrator)

Izložba će trajati do 11. aprila, a možete je pogledati svakog radnog dana od 10 do 19 sati.

Ulaz na izložbu je slobodan.
Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA