14. april 20:00

O DELU
Roman DERVIŠ I SMRT je najznačajnije delo u književnom stvaranju Meše Selimovića, ali i značajno delo u našoj celokupnoj književnosti. Delo je osobeno po stilu, jeziku, filozofiji života, psihološkoj analizi i tehnici oblikovanja. Po tim i mnogim drugim kvalitetima spada u sam vrh naše romaneskne proze. DERVIŠ I SMRT je roman lika -od početka do kraja u središtu je ličnost sejha Ahmeda Nurudina, koji ispisuje svoj životopis, a sagledavanje života dovelo je do poraznog saznanja da je život prošao u praznini i neiskorišćenosti, u uzaludnosti i besmislu, bez jasnih tragova. Ovo je i psihološki roman – oblikovan je kao ispovest junaka koji, na kraju životnog puta, u očekivanju smrti, svodi svoj životni bilans. To je i filozofski roman – u njegovom središtu je čovek kao moralno biće i smisao njegove egzistencije.

O PISCU
Mehmedalija Meša Selimović rođen je u Tuzli 1910. godine. Nakon završenih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, do početka Drugog svetskog rata, radio je kao profesor u Gimnaziji u rodnom gradu. Bio je prozaist raznovrsne tematske i žanrovske orijentacije. Počeo je sa književnim radom relativno kasno, prozom sa ratnom tematikom, da bi potom svoj literarni rad usredsredio na refleksiju i univerzalne teme: čovek, njegova egzistencija i sudbina.

Njegov književni opus obuhvata pripovetke: PRVA ČETA ( 1950. ), TUĐA ZEMLjA ( 1957. ) ; romane: TIŠINE ( 1961. ), MAGLA I MJESEČINA ( 1965. ), DERVIŠ I SMRT ( 1966. ), TVRĐAVA ( 1970. ), OSTRVO ( 1974. ); studije i eseje: ZA I PROTIV VUKA ( 1967. ), ESEJI I OGLEDI ( 1966. ). Njegov autobiografski spis SJEĆANjA ( 1957. ) govori o piščevom životu, književnom radu i nekim književnim i kulturnim događajima i ličnostima.

Puni uspeh postigao je romanom DERVIŠ I SMRT ( 1966. ). Ovaj roman osvojio je sve značajnije domaće književne nagrade. Sledi, takođe, značajan roman TVRĐAVA ( 1970. ). Ova dela prevode se i objavljuju i u drugim zemljama.

Selimović je umro u Beogradu, 1982. godine.

O REDITELjU
Slobodan Ćustić, rođen je u opštini Derventa. Pored značajnih u uloga koje je ostvario kao član Beogradskog dramskog pozorišta, najpoznatiji je po ulozi u filmu KUDUZ.

U karijeri ostvario je uloge u mnogim domaćim filmovima: DAMA KOJA UBIJA, TRI KARTE ZA HOLIVUD, PROKLETA JE AMERIKA, VUKOVAR, JEDNA PRIČA, DO KOSKE, NOŽ, NATAŠA i mnogim drugim.
Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Kulturnog centra svakog dana od 18h do 20h.
Cena ulaznice: 800,00 din
Za đake popust 50% (400,00 din)

Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA