Kuća Vojnovića
26. januar – 6. februar

U petak, 26. januara u 19.00 časova u Galeriji Kuće Vojnovića otvara se izložba slika i crteža Kristine Palanjuk pod nazivom COROLLA.

Serija radova nastalih na završnoj godini osnovnih studija rezultat su autorovog interesovanja i bavljenja psihologijom ličnosti. Floralni motivi, koji asociraju na zavese, posteljine, tapete, vrtove, haljine majke ili bake, upućuju na jedan siguran i veoma ličan prostor detinjstva koji možemo prepoznati i kao svoj. Naziv Corolla (lat. – venćić od cveća, krunica) može da se odnosi na venčić koji kao deca pletemo i stavljamo u kosu, a može da predstavlja i onaj venac koji polažemo na nečiji grob.

Izložba će biti otvorena do 6. februara. Galerija Kuće Vojnovića otvorena je za posetioce radnim danima od 10.00 do 19.00 časova.

O izložbi

Corolla (imenica)

Poreklo: 1670. god, lat. Venčić; venčić od cveća; krunica
Deminutiv od corona (lat. venac)
U botanici se koristi od 1753. da označi najlepši i najnežniji deo biljke: prsten latica koji okružuje i štiti reproduktivne organe biljke.

Ciklusom radova pod nazivom Corolla pokušavam da evociram uspomene, događaje, ljude, detinjstvo.Ti radovi su “znakovna pisma/priče“, ispričane u momentima ispijanja čaja, trenutaka opuštenosti, usamljenosti, sopstvenih preispitivanja i razračunavanja. Kroz organske oblike “ispisujem”sećanja osećanja i snove na velikim i malim formatima suptilnim crtežom i nežnim, pastelnim tonovima, da ih ne bih zaboravila.
Slike velikog formata predstavljaju portrete osoba koje sam izgubila a ne želim da ih zaboravim. Portreti su ovde samo nagoveštaji prikazani kroz simbole: biljke koje su lekovite za bolesti koje su ih odnele, biljke koje su voleli, boje koje su im bile omiljene ili koje su ih karakterisale …
Kolorit ovih slika je umirujući i nežan, upućuje na nešto što bledi, što je isprala kiša ili suze, dok su crteži polu providni, rađeni na razmotanoj kesici čaja, obojeni samo razlivenom bojom svog sadržaja (bojom dobijenom od sasušenog bilja). Time želim da vizualizujem nevidljivo, ono što registrujemo samo na nivou osećanja i intuicije. Nešto što je prisutno ali nam konstantno izmiče i ne postoji u fizičkom svetu. Nešto što je deo podsvesti.
Biljke ovde imaju ambivalentno značenje koje se odnosi na mladost, život, zdravlje, a sa druge strane, one su glavna dekoracija na grobljima, simboli žaljenja, dok tamo usamljeno venu.
Ovo je ciklus koji objedinjuje venčiće koje smo pleli kao deca i stavljali ih u kosu i vence koje postavljamo na grobove naših voljenih u jednoj reči: Corolla.

Kristina Palanjuk

Biografija autora

Kristina Palanjuk rođena 1994. godine u Rumi. Gimnaziju u Inđiji (društveno jezički smer) završava 2012. i iste godine upisuje Akademiju Umetnosti u Novom Sadu, odsek – slikarstvo, klasa profesora Gorana Despotovskog.
Osnovne studije završava 2016. čime stiče stručni naziv Diplomirani likovni umetnik. Trenutno je na Master studijama slikarstva na istoj akademiji pod mentorstvom profesora Gorana Despotovskog. Do sada je izlagala na jednoj samostalnoj i brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Učesnik na nekoliko likovnih kolonija. Od ove godine član SULUV-a.
Ulaz na izložbu je slobodan.

Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA