Kuća Vojnovića
15 – 27. decembar

U petak, 15. decembra u 19.00 sati, u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića, Cara Dušana 3, biće otvorena izložba instalacija i radova kombinovane tehnike Danijele Dimković, pod nazivom „Lieux de Mémoire“.

„Lieux de Mémoire“, odnosno „prostori pamćenja i sećanja“ zabeleženi u postojanoj arhitekturi muzeja, podstakli su Danijelu Dimković na stručno proučavanje ali i umetničko delovanje. Analizirajući Jevrejski muzej u Berlinu, remek – delo Daniela Libeskinda, prvi put kao posmatrač – posetilac, drugi put kao stručnjak, a treći kao umetnik, Danijela Dimković razvija neobičnu ideju da tu vrstu sećanja koje sadrži muzej u prvom kao Memorijalni centar a u drugom kao svojevrsna umetnička i arhitektonska forma, provuče kroz sopstveni umetnički filter i predstavi kao kompleksnu umetničku formu – instalaciju u prostoru.

Baveći se memorijalnim prostorima kao tačkom polazišta svoje umetničke prakse, Danijela Dimković, proučavajući smisao ali i uticaj takvih arhitektonskih rešenja na kolektivnu memoriju ljudi, ispituje specifične tačke sećanja i njihovo značenje, bilo da su samo asocijativnog karaktera, ili konkretne i sasvim istinite. Kroz takav spoj arhitekture, kulture sećanja i svog umetničkog rada, ona iznova kombinuje razne aspekte prošlosti pokušavajući da reguliše prisustvo, ali i delovanje te prošlosti u sadašnjem vremenu.

Danijela Dimković rođena je 1976. godine u Beogradu. Diplomirala je 2001. godine na Fakultetu Primenjenih umetnosti u Beogradu na odseku za Unutrašnju arhitekturu. Od 2002. do 2009. godine radila je na FPU Beograd kao asistent na predmetu Stilska unutrašnja arhitektura. Od 2009. godine zaposlena je na FILUM-u u Kragujevcu, kao docent na predmetima Stilska unutrašnja arhitektura i Osnove projektovanja stilskog enterijera. Od 2013.godine angažovana je na FPU Beograd kao predavač na predmetima Stilska unutrašnja arhitektura 1 i 2, i Razvoj regionalne arhitekrure.

Izložba će trajati do 27. decembra, a svi zainteresovani je mogu pogledati radnim danima u periodu od 10.00 do 19.00 sati.
Ulaz na izložbu je slobodan.

Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA