Izložba profesora Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta EDUKONS u Sremskoj Kamenici

Kuća Vojnovića
3 – 15. novembar

U petak, 3. novembra u 19.00 časova u Galeriji Kuće Vojnovića otvara se izložba radova profesora Akademije klasičnog slikarstva Univerziteta EDUKONS u Sremskoj Kamenici pod nazivom KLASIČNO U SAVREMENOM.

Izložba obuhvata radove trinaest profesora Akademije klasičnog slikarstva, među kojima se nalaze naši eminentni slikari Dragan Martinović, Vasilije Dolovački, Mile Kulačić, Žarko Drnčić, grafičar Nebojša Lazić … Autori čija su dela zastupljena na izložbi “Klasično u savremenom” poznati su kao zagovornici ideja klasičnog slikarstva, ali se kod njih, zavisno od pojedinačnih poetika, ta klasična komponenta različito manifestuje. U tom smislu, dobija se široka paleta radova savremenih i aktuelnih po načinu pristupa umetnosti i realizaciji same slike, ali sa dubokom porukom o neophodnosti interpretacije klasike u savremenom stvaralaštvu.

Izložba “Klasično u savremenom” biće otvorena do 15. novembra. Galerija Kuće Vojnovića otvorena je za posetioce radnim danima od 10.00 do 19.00 časova.

Slikarski principi na kojima počiva koncept Akademije klasičnog slikarstva utemeljeni su na umetničkim iskustvima koja sežu duboko u prošlost, negovani i čuvani kroz vreme, da bi se njihov život i aktuelnost održali i u našem vremenu. Od prvih umetničkih koraka u praistorijsko doba, ljudi su nastojali da prikažu svet u kome žive. Ipak, nisu ga prikazivali bukvalnim kopiranjem, već je svaka verzija tog sveta nosila i pečat epohe – od antičkog doba koje je iznedrilo pojam „klasično“i merila na kojima ovaj termin počiva, preko vizantijskog doba, renesanse i daljeg toka umetnosti do početka XX veka. Reč je o umetnosti u kojoj su se održali elementi izvornog likovnog jezika; njih je moguće jasno identifikovati, izučavati svaki za sebe i, zahvaljujući umeću interpretacije, kreativnosti, veštini, ideji, stvoriti novo, autentično umetničko delo – poput onih koja i danas privlače milione posetilaca u čuvene muzeje kod nas i u svetu: Luvr, Ermitaž, Ufici, Prado, Galeriju Matice srpske. Studije klasičnog slikarstva su osmišljene da istaknu i sačuvaju umetnički jezik klasike, prepoznatljiv i jasan u čitavom svetu.

Prof. mr. Dragan Martinović

Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA