Kuća Vojnovića
20. oktobar – 01. novembar

U petak, 20. oktobra u 19.00 sati, u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića, Cara Dušana 3, biće otvorena izložba fotografija „U susret ruskom caru. Romanovi – carsko služenje“. Projekat realizuju Sretenjski manastir iz Moskve, portal Pravoslavie.ru u saradnji sa studiom „Ruski Car“.

Izložba fotografija posvećena je poslednjem ruskom imperatoru Nikolaju II i njegovoj porodici. Projekat je nastao sa željom i ciljem da se publici u Srbiji približi lik i delo članova poslednje ruske dinastije. Pored toga, da se probudi sećanje na porodicu Romanov, bliže upozna sa životom i žrtvenim služenjem porodice poslednjeg ruskog cara. Pri tome su se organizatori potrudili da fotomaterijal odaberu polazeći od želje da pre svega prikažu lepotu porodice Romanov, njihov svakodnevni život i služenje za dobrobit otadžbine i svog naroda. Upravo mučenik car Nikolaj i njegova porodica uživaju posebnu ljubav kod srpskog naroda.
Buđenje sećanja na carske mučenike nosi poseban značaj u 2017. godini, kada se upravo navršilo 100 godina od početka velike ruske tragedije, a 2018. godine 100-godišnjica mučeničke končine poslednjeg ruskog imperatora i njegove porodice, koji su u Ruskoj pravoslavnoj crkvi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi pribrojani liku svetitelja.
Izložbu čine crno-bele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov, i tematski je podeljena na tri celine. Prvu celinu čine portreti članova carske porodice. Među njima se posebno izdvajaju paradni portreti. Psihološki portreti donose svu lepotu slovenskog lika, a gledaoci takođe imaju uvid u modu i stil oblačenja sa kraja XIX i početka XX veka. Druga celina su žanr fotografije. U okviru ove celine izdvajaju se fotografije iz ličnih albuma porodice Romanov. To su spontane fotografije, neformalne. Zabeleženi su momenti u šetnji, razgovoru, odmoru, dečijim igrama. Ove fotografije su retkost jer su ih radili lično članovi porodice. Poznato je da su Romanovi posebno voleli fotografiju.
Treću celinu čine fotografije vojne tematike. Na njima car blagosilja vojsku pred odlazak u rat, isprobava novo oružje, daje vojsci naređenja, uključuje prestolonaslednika u tajne vojevanja. Carica i velike kneginje su se bavile humanitarnim radom. Obilazile ranjenike, pomagale bolesnim vojnicima i delima i rečima. Iz njihovih dnevnika se zna da su asistirale i prilikom najtežih operacija. Zabeležene su dok neguju vojnike.
Izložba „U susret Ruskom caru“ je od avgusta 2016. godine pa sve do sada obišla preko 30 gradova u Srbiji. U izložbenom prostoru Kuće Vojnovića izložba će biti otvorena do 1. novembra, a svi zainteresovani građani mogu je posetiti svakog radnog dana od 10.00 do 19.00 sati.
Ulaz na izložbu je slobodan.

Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA