Kuća Vojnovića
14 – 26. jul 2017.

U petak, 14. jula u 20 časova u Galeriji Kuće Vojnovića otvara se izložba digitalnih grafika Matije Rajkovića PREDEO ISPUNJEN TIŠINOM.
Izložba Predeo ispunjen tišinom biće otvorena do 26. jula. Galerija Kuće Vojnovića otvorena je za posetioce radnim danima od 10 do 19 h.
O autoru:
Matija Rajković
Rođen 1980. u Beogradu. Završio Gimnaziju u Kruševcu 1999. Diplomirao na slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu 2003. u klasi profesora Jovana Rakidžića. Postdiplomske studije završio na istom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu 2009. u klasi profesora Čedomira Vasića. Trenutno je na doktorskim studijama na ALUM Beograd. Član je ULUS–a od 2005. i ULUK-Kruševac od 2011. (jedan je od osnivača). Izlaže od 1999, do sad 22 puta samostalno i oko 100 puta grupno. Učesnik je i 35 likovnih kolonija u zemlji i inostranstvu. Predaje na Visokoj školi strukovnih studija za vaspitače u Kruševcu od 2010. Profesionalno angažovan kao predsednik umetničkog saveta Udruženja likovnih umetnika Kruševca od 2011. i predsednik umetničkog saveta Galerije Kulturnog centra u Kruševcu od 2015. Izbor iz bibliografije, radio i televizijskih intervjua sadrži više od 200 jedinica. Živi i stvara na relaciji Kruševac – Beograd.
Nagrade i priznanja:
– Zastupljen u zbirkama 25 galerija, muzeja i ustanova od javnog značaja Republike Srbije
– 2005./06. Stipendista „Fonda za razvoj mladih talenata“ grada Kruševca
– 2014. Nagrada publike na 4. Godišnjoj izložbi Udruženja likovnih umetnika Kruševca – ULUK
– 2016. Otkup Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije
Predeo ispunjen tišinom
U 21. veku digitalna tehnologija je prisutna u svim segmentima društva, pa tako i mnogi umetnici koriste nove tehnologije kao način izražavanja … Umetnik kroz digitalni medij istražuje diskurs kompjuterske grafike, pokušavajući da nam na najautentičniji način prenese poimanje današnjeg sveta, u kome nas jedino povlačenje u sopstvenu tišinu i unutrašnjost može vratiti suštini bivstvovanja …
Matija Rajković istražuje apstraktne forme koje nas uvode u poetiku enformela i akcione umetnosti, a pejzaži predstavljaju sinonime za bekstvo iz turobne stvarnosti svakodnevice …

Izvodi iz teksta Marije Stojadinović,
urednice likovnog programa Galerije Kulturnog centra u Kruševcu

Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA