Kuća Vojnovića
30. jun -12. jul 2017.

U petak, 30. juna 2017. godine u 20.00 sati u izložbenom prostoru Kuće Vojnovića, Cara Dušana 3, biće otvorena izložba „Izmaštana stvarnost“. Dvoje umetnika iz Trebinja, Goran Knežević i Irena Stopić, predstaviće se crtežima i digitalnim grafikama publici u Inđiji. Izložba će trajati do 12. jula, a svi zainteresovani građani mogu je pogledati radnim danima od 10.00 do 19.00 sati.

O likovnoj poetici Gorana Kneževića

(…) Na crtežima i grafikama Gorana Kneževića obelodanjenje onog što slikar oseća kao svoje teretno breme, kao svoj telom srastao kamen, ili svoj krst, životni tren doživljen/viđen pri traženju svog mesta u svom životu, ili u onom što se zove „moje vreme“ u mom prostoru, u toj kratletki ispunjenoj mojom prazninom. Novim serijama crteža i grafika uvek figura. Jedinka ili metež od ljudskih tela, nikad statičnih. Celoviti ili samo fragmenti od prizora u kojima, čini se, svako od svakog preza, svako na svakog kidiše, svako je od svakog svojom, ili prazninom svud oko sebe beskrajno razdvojen. Svako je i sa svakim sâm, bezutešno sâm i u strepnji, u bolu svom svakom dodiru, prazninom svakom, a najviše samom sebi tajan, zatvoren, nedostupan. Ničim dosežan, sem, možda u misli svojoj, u slutnji kad i kako mogućeg spasenja dobrotom i toplinom. Ničim, sem pogledom onog koje je istinom, poput školjke u zenitnom sunčanom trenu, potpuno otvoren, u tajnovitosti nedodiran. Sam čovek ili mnoštvo, ali svi su nemirnici, glava im je često među dlanovima, oči najčešće bezdane, telo kao gnezdo, sve(t) od mnoštva kratkih, tesno, prisno, u grču isprepletenih linija…

O likovnoj poetici Irene Stopić

(…) Mehanizmi, mašine, aparati, alati, njihovi delovi, koji su, u pogledu namene, u pogledu funkcionalnosti, načina delovanja, sve više i obličjem slični delovima ljudskog tela/organizma, u čemu je, inače, i polaziše/izvorište ideje za tvorenje mehanizma „po liku čovekovom“, teme su svekolikog ciklusa digitalnih grafika „Ex Mashina“ Irene Stopić. Kada bi to bile potpuno klasične, realističke grafike, ostvarene kao puke ilustracije onog do čega stvaralac pogledom dopire i pogled mu se sudarom o bleštavi oklop viđenog mehanizma odbije, bile bi to samo puke ilustracije osmotrenog. Međutim, Irenin stvaralački pogled takav je da se čini (a možda i nije samo odraz privida. Nije samo simulakrum) da svojom digitalnom grafikom otkriva stanje stvari unutra, u mehanizmu ljudskim umom, čovekovom rukom stvorenog, trenom kad ga svetlost oka obasja i srce mu svojim pulsom podari kakvu-takvu ali, ipak, živo(s)t.

Odlomci iz recenzija Davida Kecmana-Daka

O umetnicima:

Goran Knežević
Rođen u Vrbasu 1973. godine. Diplomirao (1997) i magistrirao (2005) na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi profesora Slobodana Kneževića Abija i Branke Janković Knežević. Samostalno izlaže od 1994. godine. Do sada je imao 26 samostalnih izložbi, kao i više kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Kao saradnik na predmetu Crtanje, radio na Akademiji umetnosti u Novom Sadu od 1998. do 2003. godine. U zvanju asistenta, od 2010. godine predaje Crtanje na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju.

Irena Stopić
Rođena 1974. godine u Užicu. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju, odsjek grafika, 2002. godine u klasi profesora Mirka Toljica, kod kojeg je magistrirala 2013. godine. Viši je asistent na Akademiji likovnih umjetnosti Trebinje, na Katedri za grafiku.
Izlagala je na više kolektivnih izložbi u zemlji i regionu

Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA