Kuća Vojnovića
05 – 17. maj 2017.

U petak, 5. maja 2017. godine u 19.00 sati u Galeriji Kuće Vojnovića, Cara Dušana 3, biće otvorena izložba crteža i kolaža „Deo: Mi“ makedonske umetnice Ane Jovanovske.

„Deo: Mi“ – prema imenu koncepta, progresivan je nastavak matičnog koncepta nazvan „Mi“.
Reč je o delima koja jasno čine celinu, koja se čita dvojako po razvojnom putu od prepoznatljivih aktova-diptiha do njihovog rasplinjavanja, odnodno spajanja u neprepoznatljive forme i oblike, do objekata, čak i skidanja do njihovog znakovnog prevoda preko same reči „mi“ kao metamorfoze od jednog do drugog vizuelnog čitanja ideje.
Neiscrpna tema odnosa ljudske prirode sa njegovom društvenom ustrojenošću prikazuje se kroz jukstapoziranje i dualnosti u materijaliziranju koncepta. Vizuelni pristup problema pojedinac–društvo, muškarac–žena, ljudska priroda–društvena norma tumači se slojevito, na delove, sa postepenim skidanjem viška informacija, kako bi se dao uvid na jedinstvenost postojanja.
Pa tako, imamo kolaže-diptihe, koji prikazuju dinamičan spoj kontrasta kako u boji i upotrebljenog materijala, tako i u odnosu prikazanom u oba dela. Od njih, dalje, dolazi se do njihovog prilagođavanja nefigurativne reprezentacije sa rečima „mi“ i „vi“ na kolažiranom platnu. Ovi parovi slika na platnu, nadalje pokušavaju da se razdele od dvodimenzionalnosti predstavljanja ideje da bi se na kraju preobrazile u apstrakni samostalni objekat, koji objedinjuje kontrast u zajedništvo.
Transluscentna hartija zatim , određuje istorodnost suštine dva pola. Ona skriva, ali i otkriva slojeve ljudskih odnosa, otkrivajući / prikrivajući deo nas.

O umetnici:

Ana Jovanovska je rođena 6. aprila 1991. godine u Kumanovu (Makedonija). Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju 2014. godine, na Odseku za grafiku i grafički dizajn. Kao stipendista provela je semestar studiranja u Francuskoj na fakultetu École supérieure d’arts & médias de Caen/Cherbourg. Tokom studija bila je dobitnik nagrade „Dragutim Avramovski – Gute“ (2013) za najbolju grafiku i ostvarila je najveće priznanje za izuzetne rezultate i prosečnu ocenu tokom studija na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju (2014).
Nakon diplomiranja učestvovala je na „11. bijenalu za mlade, NU savremene umetnosti“ (2015) u Muzeju savremene umetnosti u Skolplju (Mala stanica); zatim, na izložbi „Privremena duhovna remedijacija“ u sklopu „Skopskog leta“ (2015); dobitnica je „Grand Prix-a“ na „8. Omladinskom prolećnom salonu“ (Mala stanica); učestvovala je na „Imago Mundi“ (2016), objavila nekomercijalnu knjigu „Collection of False Memories“ (2014) i nominovana je za nagradu „Denes“ kao najmlađi vizuelni umetnik za 2016. godinu.
Magistrirala je grafiku na Fakultetu likovnih umetnosti u Skoplju 2016. godine.
Izlagala je na preko 70 grupnih izložbi i to u: Makedoniji, Srbiji, Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Grčkoj, Rusiji, Bosni i Hercegovini, SAD, Francuskoj, Španiji, Portugaliji, Kolumbiji, Meksiku, Italiji itd.
Samostalne izložbe:
„Igra na telo i reč“ (2014) Centar za kulturu Kočo Racin, Kičevo – Makedonija;
„Od teksta do apstrakcije“ (2015) Galerija Narodnog muzeja Vranje – Srbija;
„Plastika“ (2016) Mala stanica, Nacionalna galerija Makedonije, Skoplje – Makedonija;
„Mi“ (2016) Galeriji Narodnog Univerziteta, Vranje – Srbija;
„Slovo o sebi i čoveku“ (2016) Galerija FLU, Skopje – Makedonija;
„Slovo o sebi i čoveku“ (2016) Centar za kulturu Trajko Prokopiev, Kumanovo – Makedonija;
„Ogledala“ (2017) onlajn izložba.

Izložba će trajati do 17. maja, a možete je pogledati radnim danima u terminima od 10.00 do 19.00 sati.

Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA