Galerija Kuće Vojnovića
02. – 16. septembra 2016.

U petak, 02. septembra sa početkom u 19 časova u galeriji Kuće Vojnovića održaće se izložba “Konačno odredište” autorke Gabrijele Nikolić.

Izložba je deo projekta Jedan dan ima 52 života a nastala je kao dekonstrukcija događaja iz vremena Drugog svetskog rata koji je u jednom danu izbrisao svako postojanje 52 člana uže i šire porodice Gabrijele Nikolić, sefardskih Jevreja sa Dorćola.
Obeleženi od strane fašističkog okupatora kao manjina niže rase odvedeni su u logore poput Banjice, Topovskih šupa, Sajmišta, Crvenog krsta u Nišu, gde su streljani ili pogubljeni u vozilu zvanom Dušegupka.

Cilj izložbe jeste da na savremeno simboličan način ispriča priču o pripadnicima jedne zajednice koja je podnela ogroman teret fanatičnosti nacističkog Trećeg Rajha kao i da kroz takođe savremeni izraz u umetnosti podigne svest o nasilju i moći ideje koja propagira netoleranciju prema pripadnicima jednog naroda, religije ili drugačijeg opredeljenja.

Projekat Jedan dan ima 52 života realizuje se u saradnji sa Jevrejskim istorijskim muzejom, Jevrejskom opštinom Beograd, Savezom jevrejskih opština Srbije i Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije.

Izložbu će otvorititi Vesna Todorović, istoričar umetnosti iz Beograda.

Gabrijela Nikolić rođena je u Beogradu 1967. godine. Diplomirala je na Umetničkom koledžu Univerziteta u Torontu. Postdiplomske studije završila je na Pratt institutu u Bruklinu. Od 1996. do 2006. godine bila je master printer i umetnički direktor jednog od najznačajnijih grafičkih ateljea u Kanadi. Ostvarila je uspešnu internacionalnu saradnju sa brojnim priznatim umetnicima.
Bila je gostujući predavač u Kanadi i Kini.
Od 2010. godine živi i radi u Beogradu. Član je ULUPUDS – a.
Gabrijela Nikolić iza sebe ima 33 kolektivne, 16 samostalnih izložbi i nekoliko performans instalacija. Za svoj rad višestruko je nagrađivana.

Izložba će biti otvorena do 16 septembra svakim radnim danom od 08 do 15 časova.

Ulaz na izložbu je slobodan.
Logo_footer   
     © 2014 KULTURNI CENTAR INĐIJA